vrabciak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cena priateľstva

Dlhší čas sa cítil veľmi osamelo. Jeho manželstvo fungovalo len zo zotrvačnosti. Nechcelo sa im rozvádzať. Kvôli dcére určite nie. Richard bol presvedčený, že by jej to ublížilo. Milovala ich predsa obidvoch. Jasne si uvedomoval, že Lenka potrebuje svoju mamu. Nevedel a ani by nedokázal vysvetliť svojej dospievajúcej dcére tajomstvá krehkej ženskej duše. Lenku mal príliš rád na to, aby riskoval jej stratu. Po rokoch strávených v manželstve, to bolo jeho jediné bohatstvo, pre ktoré dokázal žiť.

Jeho žena Jana sa s ním zahrávala už od začiatku ich krátkej známosti.  Pochopil to až neskôr. Dokonale ho prečítala hneď prvý večer ich stretnutia. Vycítiť jeho dobrácku povahu nakoniec nebolo žiadne umenie. Janka bola vždy veľmi rafinovaná.  Pohybovala sa často v bohémskej spoločnosti a dokonale využívala nekalé praktiky ich správania. V časoch najväčšieho poblúznenia množstvo jej negatívnych vlastností veľkodušne prehliadal. Žena si ho ľahučko omotala okolo prsta. Bol vždy ovplyvniteľný, takže to pre sebavedomú ženu akou bola jeho Janka, bola absolútna maličkosť. Jej nároky sa zvyšovali, arogancia rokmi narastala. Nuž časy sa zmenili.

Zamysleného Richarda zo spomienok vyrušil telefón. Trošku sa mykol, ale vzápätí naň hneď zareagoval.

„Áno, počúvam,“ odpovedal svojmu najlepšiemu priateľovi. Poznali sa celé roky a ich spoločné aktivity ich priateľstvo ešte utužovali.

„O hodinu som tam,“ potvrdil teraz už s úsmevom svoju účasť na stretnutí. Dohodnutým miestom bola malá kaviarnička. Miloval ich nekonečné debaty o hudbe, umení a napokon aj o ženách. Na stretnutie sa vždy dopredu tešil. Milan dokázal poľahky zahnať z jeho čela chmáry. V družnej debate presedeli celé hodiny. Richard sa konečne usmial. Milan bol jeho skutočný priateľ a bol tomu rád. Teraz pochopil, že s ním nikdy nezostane sám. Jeho priateľstvo malo neskutočnú cenu.      

zo zivota... | stály odkaz

Komentáre

  1. Vrabček
    Dobrých priateľov nebýva veľa, najlepší priateľ je vždy len jeden.
    Pekný deň.
    publikované: 21.01.2011 10:03:09 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Skutoční priatelia
    vždy potešia.
    publikované: 21.01.2011 10:09:20 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Milý Belívko,
    pravdu máš. Je to veľmi cenný dar, mať takého priateľa. Vďaka za návštevu, znova si ma ňou potešil. Krásny víkend želám.
    publikované: 21.01.2011 10:28:13 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Vyfack-naiv ,
    za Tvoju návštevu ďakujem. Naozajstný priateľ je skutočne cenný dar. Krásny deň.
    publikované: 21.01.2011 10:29:45 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)
    publikované: 21.01.2011 14:25:02 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. believer
    Presne, aj to musíš mať šťastie ak nejakého nájdeš :D
    publikované: 21.01.2011 14:28:37 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Jajaj,
    ďakujem za krásnu pesničku. Ej, vtedy boli iné časy. Pekný víkedník.
    publikované: 21.01.2011 15:39:20 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ine casy..
    ano..v podstate ano, ludia mali k sebe blizsie, neboli take soc.a spolocne rozdiely...ale priatel ostane priatelom za kazdeho casu..zelam ti, aby ta priatel nepredal..dnes to je bezne to totalne sebectvo...ale taky je zivot, potrebuju tych dobrych aby mohli zit..byt dobry ale neznamena byt aj hlupakom alebo slabym clovekom ako sa niekedy inym zda..prave naopak..pekny den :)
    publikované: 21.01.2011 16:00:30 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. vrabčiačik
    áno...nikdy nezostaneme sami, lebo človek človeka potrebuje... a je vzácnosťou mať vo svojom živote aspoň jedného, ktorý je poruke, ktorý Ťa rozosmeje a ukáže pravú chuť života...vzťahy sú ťažká vec, hlavne v dnešnej konzumno materiálnej spoločnosti... Tak nech nikdy nestratíme tých pravých priateľov v akejkoľvek podobe...
    publikované: 21.01.2011 22:00:40 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014