vrabciak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepochopená

Silnejúci vetrisko s obrovskou silou narážal na okenné tabule. Striehla na ňu ďalšia dlhá a osamelá noc. Aj počasie akoby vykresľovalo poryvy jej unavenej mysle. Denne zápasila s nezmyselným ohňostrojom vlastných myšlienok. Systematicky nahlodávali jej doráňanú dušu. Nedožičili chvíľu pokoja. Spôsobovali neuveriteľné muky. Často prepadávala pocitu bezradnosti. Nedokázala zodpovedať dôležité otázky, týkajúce sa jej ďalšej existencie. Samota príšerne zabolela. Potajme prehltávala horké slzy poznania. So svojou submisívnou povahou čelila mnohým životným prekážkam. Predsa sa však nevzdávala. Tvrdohlavo a so zaťatými zubami sa prebíjala svojim spackaným životom ďalej. Po každej utŕženej facke našľapovala veľmi opatrne. Napredovala rozvážne a pomaly. Kráčala takmer po špičkách. Na jej osobnom semafore neustále blikala červená. V podvedomí ženy rezonoval strach.

Zmocňovali sa jej stavy paniky. Stres panujúci dookola, uberal nenápadne posledné zvyšky životnej energie. Bezmocne pozorovala okolitý svet. Jej vedomie nadobudlo pocit, že nie je vhodným adeptom dnešnej dynamicky sa rozvíjajúcej doby. Dostala od života poriadne lekcie. Prijala ich mĺkvo a statočne. Smútok však natrvalo ozdobil jej hnedé oči. Snažila sa nepodliehať citom, nerozplakať sa. Pozorne si strážila svoju minulosť. Do tajnej zásuvky navždy uložila všetko to pekné, čo od života dostala. Do svojho najbližšieho okolia šírila potom už len zvyšky svojho dobra. Lásky, nahromadenej za celé dlhé roky, mala vždy nadostač. Patrila k tým naivným ľuďom, ktorí verili v jej silu. Neúnavne vysielala signály a čakala na ich spätnú reakciu. Často ju nepríjemne prekvapili mnohé zistenia. Pocity statočne prefiltrovala a kráčala ďalej. Cítila sa prebytočnou, nepotrebnou, a hlavne nepochopenou. To chcela od života len máličko, žiť pokojným životom. Zistenie, že žila vlastne cez životy iných, pochopila trochu prineskoro. Mlčky trpela. Svoju bolesť odmlčala tie celé dlhé roky. Láska aj šťastie jej akosi preleteli cez prsty.

Žena unavene vstala z kresla. Vošla do kúpeľne a opláchla svoju ustarostenú tvár. Studená voda aspoň na chvíľu prehlušila výbuch citov, ktoré ju ovládali. V jej sklamanej duši sa pričasto prevaľovali ťažké mračná. Snažila sa o svoj reparát. Zatiaľ to boli neúspešné pokusy. Napriek tomu, túžila byť ešte chránená, láskaná, rozmaznávaná, či dokonca zbožňovaná. Chcela prežiť život, v ktorom by konečne sama hrala hlavnú úlohu...


zamyslenia | stály odkaz

Komentáre

  1. také...
    hrozne osamelé....:-)
    publikované: 11.11.2009 09:30:44 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ..toto mi niekoho strašne pripomína..
    :-(
    publikované: 11.11.2009 09:45:24 | autor: lusila (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Vrabčičik a nemáš pocit, že žena z Tvojho príbehu sa príliš zaoberá
    tým čo sa stalo? Neviem, ale ja ten pocit mám, bolo by dobré už prestať s minulosťou už ju treba nechať v pozícii to bolo a stým už neurobím nič, a pozrieť sa do budúcnosti, začať sa venovať sebe začať si užívať život s priateľmi, viac chodiť von, prechádzať sa medzi ľuďmi, posedieť si na káve, podiskutovať o živote, a možno tam niekde čaká muž, ktorý by chcel ženu, ktorá je veselá, spokojná so sebou a má chuť žiť...:-)
    publikované: 11.11.2009 10:01:30 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. dojímavo napísané
    Tvoje príbehy sa mi páčia, a tento ako keby vystihoval aj mňa.. treba veriť, že ked jedného dňa vyjde krásne slnko na oblohe, tak vyjde aj v srdci..

    add zara:
    dávam Ti za pravdu, ale keď nemáš vyriešenú minulosť v sebe, ťahá sa stále s Tebou..
    publikované: 11.11.2009 10:11:25 | autor: zrrzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. zrrzka, vyriešiť minulosť?
    ako?? Minulosť už predsa bola, myslím, že ak s ňou niečo urobiť, tak len akceptovať to čo bolo, naučiť sa žiť so svojou minulosťou je nutné, ale vyriešiť ju to asi nepôjde. Vyriešiť skôr problém, ktorý vzniká tým, že sa človek má potrebu neustále vracať. Viem, že zabudnúť sa nedá, to ani netvrdím, že by sa malo, ale naučiť sa prijať to čo bolo a od toho sa odraziť a nevstupovať do rieky ktorá už odtiekla...to ani nejde, prajem Vám všetkým, ktoré ste sa našli vo Vrabčekovom príbehu, aby ste našli pokoj v duši.. to je najdôležitejšie.
    publikované: 11.11.2009 10:54:21 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Zaruška,
    rozumiem Ti. Stále sa však motám v akomsi bludnom kruhu a nie a nie sa z neho vymotať. A máš pravdu. Ďakujem
    publikované: 11.11.2009 12:45:25 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Matahari,
    smutné ako ja, čo už. Ja sa chcem polepšiť. Budem sa veľmi snažiť. papa
    publikované: 11.11.2009 12:46:16 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Lucille,
    aj Tebe ďakujem za komentár a za nakuknutie.
    publikované: 11.11.2009 12:46:57 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Milá Zrzka!
    Som rada, že sa Ti moje články páčia. Sú veľmi smutné, ale s tým nenarobím ja nič. Ďakujem Ti za krásny komentár. Potešila si ma.
    publikované: 11.11.2009 12:48:13 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. vrabciacik,
    take rozporuplne je co pises. zda sa mi, ze tvoj najvacsi nepriatel si ty sama. ako pises "Chcela prežiť život, v ktorom by konečne sama hrala hlavnú úlohu..." a ja sa pytam znovu a znovu: " mas samu seba na svojom zozname na prvom mieste?" pre nikoho ineho ale pre seba samotnu. citis samu seba ty sama? vnimas seba ako cloveka dostojneho lasky? ty sama, bez toho aby si to cakala od niekoho druheho aby ti to potvrdil alebo povedal alebo naznacil. tvoja minulost si ty sama. nemozes kus seba dat za ciaru a s druhym kusom pokracovat vpred. skus najst znamenia ktore ti daju pocit vlastnej hodnoty, dolezitosti. uz viaceri sme ti povedali ako ta vnimame. ale ci sa s tym stotoznujes aj ty, to vies iba ty. a nemusis nikomu nic slubovat. vnimaj samu seba naplno, prijmi samu seba, spoznaj sa, precit. potom aj od druhych zacnes vnimat a precitovat ich posolstva. stale k tebe nieco vysielame, len ci prijimas. :( neviem preco, ale stale citim lutost v tvojich vypovedach.
    a este nieco. "Do tajnej zásuvky navždy uložila všetko to pekné, čo od života dostala." ja len dufam, ze z tej zasuvky stale cerpas. a nechcela by si znasobit obsah? vedela by som aj ako. keby si sem dala aspon par z tych skvostnych zazitkov urcite by zaiskrili este viac a vliali by do teba viac energie ktoru teraz potrebujes ako sol. mam ta velmi rada, vrabciacik, ale neda sa urobit za teba nic, len ty sama mozes pomoct sebe a to mi ver ze to ide!!!
    publikované: 11.11.2009 14:23:05 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Moja zlatá Kordélia!
    Krásne si mi popísala. Aj ja Teba mám veľmi rada. Je veľmi ťažké nájsť samu seba v mojom veku. Aj Ty sama o tom nakoniec niečo vieš. Máš úplnu pravdu. Som veľmi rozpoltená. Vyplýva to aj z môjho písania. Veľmi mi chýba zázemie. Ale aj tak Ti ďakujem za Tvoje slová. A počúvam Vás, ver mi.
    publikované: 11.11.2009 15:33:41 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Ahoj Vrabček,
    veľmi peknú úvahu si napísala , ja si myslím, že veľmi veľa žien sa stotožňuje s tvojimi myšlienkami npr.čiastočne aj ja :), ale ak človek žije pre rodinu, tak žiaľ na poslednom mieste je tá žena , žena túžiaca, romantická a čo ja viem aká, stále sú uprednostnené pocity a pohodlie rodinných príslušníkov .... teoreticky by to tak nemalo byť, ale v skutočnosti tie kompromisy sú fakticky ústupkami na vlastný úkor ..... , ale ten pocit, že aspoň rodina je v pohode, trošku pomôže prekonať tie citové krízy. Určite boli aj možnosti, ktoré by pomohli vystúpiť z toho bludného kruhu a dalo by sa uprednostniť svoj vlastný život, svoje city, ale my ženy už sme také , ostaneme v pozadí,
    v tieni, len aby sa uplatnili naší blízki a áno chceme spomínať len na tie pekné udalosti, chceme vymazať všetko z pamäti, čo by nás presvedčilo o to, že to mohlo byť aj inak . :) Vlastne asi je to tak, že niekedy máme toľko starosti, že nemáme kedy ani uvažovať o tom, že môžeme žiť aj inak, že sú aj iné cesty , nanajvýš si dovolíme trošku snívať, niekedy uletíme trošku od reality , snívame o hviezdach , ale stále sa stane niečo, čo nás prebudí do reality a vrátime sa na zem ....
    publikované: 11.11.2009 18:21:54 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Milá Iris,
    Som Ti nesmierne vďačná za Tvoj komentár. Nikdy som nepociťovala potrebu akosi vyniknúť, alebo sa realizovať. Všetko som obetovala svojej rodine a hlavne synovi. Zrazu sa to zrútilo ako domček z karát a moja obetavosť bola zbytočná. Som zrejme veľmi citlivá a poznanie, že sa Ti niekto otočí za dobro chrbtom, veľmi bolí. Zistila som nakoniec, že ani neviem inak žiť ako tak, že pomáham niekomu blízkemu. Nemyslím si, že by to bolo niečo zlé. Ja mám z toho dobrý pocit. Všetko, čo vysielame do svojho okolia, by sa nám časom aj tak malo vrátiť. Ja tomu verím a počkám si na to.
    publikované: 12.11.2009 09:18:34 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. zara
    použila som nie správny výraz, myslela som vyriešenú minulosť v tom duchu ako píšeš sama.. to znamená, že vyriešim si ju tým, že sa k nej nebudem vracať, aby som ju stále rozpitvavala a rozmýšlala, čo a kde som urobila dobre alebo zle. zmierim sa s tým a idem ďalej, bez toho "malého diablika" v sebe, ktorý mi ju stále pripomína..
    ďakujem za prianie, pracujem na tom, ale akosik sa posúvam pomaly ako by som chcela..
    publikované: 12.11.2009 09:49:18 | autor: zrrzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. vrabciak
    sú smutné, lebo si smutná i ty..
    píšeš: "Sú veľmi smutné, ale s tým nenarobím ja nič." - a kto s tým niečo narobí, ak nie ty sama?
    publikované: 12.11.2009 10:14:41 | autor: zrrzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Milá Zrzka!
    Ja sa snažím fakt. Ide to ale pomaly. Niet sa nakoniec kam ponáhľať.

    publikované: 12.11.2009 10:41:00 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014