vrabciak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nové priateľstvo

 

Naše stretnutie bolo náhodné. Čakali sme v ambulancii detského lekára. Ticho prerušoval len občasný kašeľ malých detských pacientov. Môj Miško si Filipka všimol ako prvý. Chodil totiž úplne inak ako ostatné deti. Nedošľapoval úplne na päty a viac menej sa pohyboval na špičkách. Vyzeral pritom, akoby sa zeme ani nedotýkal. Na hlave mu neposlušne sedela teplá pletená čiapka. Vôbec mu nepristala, na svoj vek 7 rokov, vyzeral totiž oveľa staršie. Díval sa na svet už očami dospelého dieťaťa. Ticho pozoroval osadenstvo čakárne. Neprišiel sám. Za ním pricupkala drobná žienka, jeho mamička. Vyzerala unavene. Viditeľne sa na neho hnevala, že ju nepočkal.

Dvojica sa usadila hneď vedľa nás.  Chlapci sa hneď skamarátili. Aj napriek tomu, že bol môj Mišo od Filipa o tri roky mladší, hneď sa mu zapáčil. Na spoločný rozhovor mali more času. Čakáreň už vtedy praskala vo švíkoch. Potešilo ma, že sa chlapci spriatelili. Spokojná bola aj Filipkova mama. Jej smutné oči sa začali konečne trocha usmievať. Miško bol niekedy až príliš introvertný, a tak nezvyčajne čulá komunikácia medzi chlapcami ma milo prekvapila. O chvíľu sa mi prihovorila aj jeho mama.

V krátkosti mi vyrozprávala ich príbeh. Filipko sa jej narodil až po štyridsiatke. Viacero, neskôr zistených diagnóz, viditeľne zmenili chlapcov život. Prvýkrát sa postavil na vlastné nohy až vo svojich šiestich rokoch. Pre ich rodinu to bola obrovská radosť. Po dlhej dobe sa na ich tvárach konečne objavil nefalšovaný úsmev. Ich dlhoročná námaha teda nebola zbytočná. Úspech sa predsa len dostavil. Filipka to v jeho živote posunie určite ďalej. Postupne si nachádza nových priateľov. Je to nadmerne inteligentný chlapec. Miško ho pozval aj k nám. Odvtedy je ich vzťah úprimný a veľmi pozoruhodný. Často ich ticho pozorujem a moje srdce sa pritom usmieva. Mali priatelia si tak navzájom dokážu zaujímavo obohacovať svoj nádherný detský svet.   


zo zivota... | stály odkaz

Komentáre

  1. krásny príbeh s dobrým začiatkom
    na skvelý konec, Vrabček, je to to čo si myslím? :-))
    publikované: 24.02.2011 12:46:13 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Zaruška,
    to som si len vymýšľala. Ďakujem za návštevu aj komentár. Potešil ako vždy. Krásny dníček Ti želám.
    publikované: 24.02.2011 13:43:15 | autor: vrabciak (e-mail, web, autorizovaný)
  3. verím, že to čo si si vymýšľala má podtón toho čo sa stane
    držím palčeky a Tebe tiež nádherný aj keď studený slniečkový dník :-)
    publikované: 24.02.2011 13:45:41 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vrabčiačik
    deti majú čisté duše, pozerajú na svet okolo seba z úplne iného pohľadu... mali by sme sa od nich učiť žiť.. asi by to na svete vyzeralo ináč. Prajem pekný víkend.
    publikované: 26.02.2011 00:28:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Zaruška, Vikinka,
    ďakujem Vám za návštevu ak komantáre, ktoré mi vždy zdvihnú náladu.
    publikované: 01.03.2011 08:46:05 | autor: vrabciak (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014